Op dinsdag 8 maart jl. is het uitwerkingsprogramma Circulaire Economie en Voedsel vastgesteld door het college van Barendrecht. Onze ambitie is om als samenleving in 2050 volledig circulair te zijn. Denk hierbij aan het hergebruiken van materialen, het repareren van spullen en tweedehands kopen. Daarnaast is de ambitie om voedselverspilling te verminderen en voedingspatronen te verduurzamen. In Nederland belandt namelijk gemiddeld genomen nog 34,3 kg voedsel in de afvalbak per persoon per jaar. De gemeente Barendrecht heeft zich ten doel gesteld dit getal terug te brengen naar 10 kg in uiterlijk 2050. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaat de gemeente aan de slag om de ambities te realiseren.
Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge: “We gebruiken spullen die vervolgens in de prullenbak belanden als het niet meer werkt. Dat is zonde want vaak zitten er nog bruikbare grondstoffen in om nieuwe spullen mee te maken. Daarom willen we als gemeente inzetten op het makkelijk maken voor iedereen om herbruikbare spullen te kunnen kopen en in te leveren’’.
Grote verandering is nodig
Het is van belang om hier mee aan de slag te gaan omdat onze huidige manier van leven zorgt voor veel afval en het opmaken van onze grondstoffen. Dat heeft nadelige gevolgen voor het milieu. Daarnaast zorgen onze huidige voedingspatronen er voor dat er veel CO2 vrijkomt. CO2in de lucht zorgt voor opwarming van de aarde.
Het verminderen van afval
Als gemeente stimuleren we het hergebruik van producten en grondstoffen en het anders omgaan met ons voedsel. Zo kun je kapotte apparaten, speelgoed of gereedschap bij het Repair Café Barendrecht (Middenbaan 111) brengen om te repareren. Afgedankte spullen kunnen voor een tweede leven bij Opnieuw & Co (Voordijk 273) worden gebracht. Ook op het Afvalaanbiedstation van Barendrecht (Londen 15) staat een container om spullen aan Opnieuw & Co en het Repair Café af te leveren. De Groente- en Fruitbrigade zet zich daarnaast in voor het redden van voedsel van de afvalbak op Dutch Fresh Port. Zo leveren ze groente en fruit van ondernemingen aan Voedselbanken in de omgeving wat ook bij Barendrechtse huishoudens terecht komt.
Verder doen we bijvoorbeeld mee aan de Verspillingsvrije week om aandacht te vragen voor het verminderen van voedselverspilling, waarbij kennis en praktische handvaten worden gedeeld. Hierbij worden onder andere activiteiten bij voedselaanbieders georganiseerd binnen de gemeente en betrekken we de jeugd actief op bijvoorbeeld de scholen.
Circulaire gemeente
De gemeente is ook kritisch op hoe wij met onze grondstoffen en voedsel omgaan. Zo werken we aan duurzaam en circulair inkopen in onze organisatie. In de toekomst worden bijvoorbeeld bij bouwprojecten steeds vaker grondstoffen opnieuw ingezet of met gerecycled materiaal gewerkt. De gemeente biedt daarnaast graag aansprekende projecten een podium op bijvoorbeeld onze website Onze Toekomst is Duurzaam en in de Duurzaamheidsweek. Hiermee brengen we de expertise van het bedrijfsleven en de inwoners als goed voorbeeld voor anderen onder de aandacht.
Door: Gemeente Barendrecht